Milliarder og atter milliarder af stjerner klumpet sammen – dette er galakserne. Der er utallige galakser i vores univers, her kan du se nogle af dem. Dette er et par af billederne af de galakser, jeg har taget over årene.

En galakse er et gravitationsbundet system af stjerner, stjerne rester, interstellær gas, støv og mørkt stof. Galakser strækker sig i størrelse fra dværge med blot et par hundrede millioner stjerner til giganter med hundrede billioner stjerner, der hver kredser om galaksens centrum af masse. Nylige estimater af antallet af galakser i det observerbare univers spænder fra 200 mia. Til 2 billioner eller mere, der indeholder flere stjerner end alle sandkorn på planeten Jorden.

Når galakser skal fremkaldes på billedet betyder det ofte at man er nødt til at behandle flere forskellige områder af billedet på forskellige måder. Dette er fordi galakserne både har meget kraftigt lysene elementer og meget svagt lysene elementer. For at eksempelvis disse begge kommer til deres ret, kræver det at man behandler områderne som to forskellige billeder der til sidst sættes sammen.

Desuden kan det være en udfordring blot det at tage grundbillederne ordentligt, da kernen i galakser ofte lyser så kraftigt at man også her er nødt til at tage forskellige sæt af billeder med hver deres eksponering.

Ofte ser man flere galakser kredse om et fælles tyngdepunkt, mange steder på himlen kan man se gigantiske galaksehobe med over 1000 forskellige galakser samlet. De fleste af disse hobe ligger dog ekstremt langt væk, og det er derfor svært for mindre landbaserede teleskoper at fange ordentlige detaljer i disse. Enkelte af disse hobe ligger dog tæt nok på til at man kan fange dem på billeder, og opløse deres detaljer ordentligt.

Der er så mange galakser i universet, at næsten lige meget hvor man tager et billede på himlen vil der altid være en galakse et sted i baggrunden.