Hvad er ”Natskaber”? Frit oversat fra det engelske udtryk ”nightscapes” er det billeder taget om natten, der både viser det jordnære motiv, og stjernerne ovenover på himlen. Disse motiver viser oftest forskellige landskaber om natten, deraf navnet.  Målet er, at man tydeligt kan se stjernerne eller hele galaksen i motivet, samtidigt med at det jordnære motiv også er med til at skabe billedet.

Som med alt andet astrofoto, kræver det naturligvis at der er skyfrit.

Det kræver en del planlægning at tage disse billeder, for det første fordi der som regel er bælgmørkt der hvor man tager billedet, og man derfor oftest ikke kan se hele motivet direkte. Desuden er det ikke altid nemt at tilgå selve området hvor billedet skal tages, og slet ikke når det er mørkt.

Derfor er det en god idé at planlægge hvordan man kommer til stedet om natten, og hvordan motivet skal se ud når man er på stedet. Selvfølgeligt kan man godt sjusse sig frem til dette når man er på stedet, men det giver hurtigt anledning til spildtid som kan bruges meget bedre på at tage selve billedet.

Derfor planlægger jeg altid disse billeder i forvejen, også fordi det tager tid at komme derhen hvor billedet nu skal tages, og så nytter det ikke noget at vejret er blevet dårligt når man først ankommer.

Det udstyr jeg har med mig er letvægt og kan derfor bæres af sted på en gang, og det består af:

  • Tycka 65” letvægts kamerastativ
  • Ioptron skytracker
  • Nikon D5500 Astromodded kamera
  • Samyang 14mm F2.8 Objektiv
  • Fjernbetjening til kamera
  • Pandelampe

Ved ankomst til optagelses stedet skal alt udstyret sættes op, her hjælper det at udstyret ikke fylder for meget, og vigtigst af alt er nemt at sætte op. Jeg starter derfor med at orientere mig efter Nordstjernen Polaris, og sætter mit stativ således at trackerens lille polskop vender mod denne.

Derefter sørger jeg meget grundigt for at stativet står stabilt og i vatter, da trackeren ellers ikke vil kunne bruges ordentligt. Når jeg er sikker på at stativet står som det skal, monterer jeg trackeren på dette og indstiller det således at polskopet sigter meget præcist mod Nordstjernen.

Efterfølgende monterer jeg kameraet på trackeren, og sætter motivet op. Dette gør jeg ved at tage en serie af testbilleder hvor kameraets ISO værdi er stillet til det allerhøjeste, bruger min pandelampe til at belyse området omkring mig. Det resulterer i et voldsomt overbelyst og grimt billede, men det giver samtidigt en rigtigt god rettesnor til om motivet er sat ordentligt op.

Når jeg er tilfreds med kameraets placering, sætter jeg kameraet til den ISO værdi det endelige billede skal tages med. Det kommer naturligvis lidt an på hvorhenne billedet tages og hvor meget baggrundslys der faktisk er. Normalt anvender jeg mellem ISO 200 – 800 og helst ikke højere, da der så kommer alt for meget støj på billedet.

Det jordnære motiv er altid det jeg tager først, da selve stjernerne altid kan tages bagefter. Igen afhængig af hvor meget lys der er omkring mig tager jeg et eller flere billeder af det samme motiv med forskellige eksponeringstider – dette gøres for efterfølgende at kunne samle de forskellige billeder til et samlet og harmonisk billede.

Når det jordnære motiv er taget, skal der tages et separat billede af stjernerne. Jorden roterer som bekendt hele tiden, og derfor bevæger stjernerne sig selvfølgeligt også. Derfor er det begrænset hvor længe kameraet kan eksponere før stjernerne bliver aflange i billedet. For at imødekomme dette, bruges skytrackeren naturligvis. Igen vælger jeg en passende ISO værdi og eksponeringstid, og tænder så for trackeren som begynder at følge himlen. Så snart trackeren kører, sætter jeg kameraet til at eksponere.

Når jeg har skarpe billeder af både det jordnære og himlen, er billedet taget færdigt. Derefter følger en længere proces med billedbehandling for at strikke de to billeder sammen til et.