Solsystemet – vores nabolag i yderkanten af vores galakse. Her viser jeg de billeder jeg tager af vores måne, planeter og de kometer som nogle gange passerer forbi vores planet.

Solsystemet og dets planeter og måner udgør en helt anden udfordring inden astrofotografi, de er faktisk for lyse! Dette betyder imidlertid, at du kan tage billeder af planeter og måne på en enkelt nat, hvor vejret tillader det. Sværhedsgraden ligger i at erhverve dataene til billedet, da jordens atmosfære flimrer, hvilket kameraet registrerer under høj forstørrelse.

Det er muligt at arbejde rundt om dette via en teknik kaldet “heldige billeder” (også kaldet heldige eksponeringer) det er en form for speckle billeddannelse anvendt til astronomisk fotografering. Speckle billeder teknikker bruger et højhastighedskamera med eksponeringstider korte nok (100 ms eller mindre), så ændringerne i Jordens atmosfære under eksponeringen er minimal.

Med heldig billeddannelse vælges de optimale eksponeringer, der mindst påvirkes af atmosfæren (typisk ca. 10%) og kombineres til et enkelt billede ved at skifte og tilføje de korte eksponeringer, hvilket giver en meget højere vinkelopløsning end det ville være muligt med en enkelt, længere eksponering, som omfatter alle billeder.

Nogle af de måne billeder som er vist her er sammensat af 16 forskellige dias, taget fra 16 forskellige closeup videoer – for at fjerne udsigten gennem jordens atmosfære. Når månen er fuld, bliver det også meget svært at få rige detaljer, da det lyse lys “udvasker” de finere detaljer.

Meteor kamera

I samarbejde med Anton Norup Sørensen fra Niels Bohr Institutet har jeg opstillet et meteor kamera hjemme på min grund, som løbende optager himlen. Kameraet er en del af et ildkuglenetværk, der løbende samler data fra ildkugler. Kameraets billede bliver opdateret hvert 10 minut, så husk at kik tilbage en gang imellem.

Kameraet viser himlen og min grund rundt omkring periferien, da billedet er 360 grader. Ved hjælp af speciel software kan kameraet registrere om det har fanget en ildkugle i løbet af natten. Da kameraet er del af et netværk, vil en eventuel ildkugle kunne trianguleres og dermed være nemmere at finde, skulle det vurderes at den har ramt jorden.

Du kan læse meget mere på hjemmesiden “Stjerneskud”