Astrofoto sæsonen for stjernetåger er ved at stilne af – Derfor er jeg i gang med at samle data på tre forskellige stjernetåger. Hver gang der er en god aften som tillader at man kan tage billeder hele natten, forsøger jeg at samle så meget data som overhovedet muligt på disse stjernetåger en ad gangen, efterhånden som de bevæger sig på himlen, og forholdende er mest gunstige.

Jeg har planlagt det således, at jeg udnytter de gode aftener bedst muligt.

Til at starte med, tager jeg så mange billeder som muligt af området omkring Oriontågen, da jeg er igang med at lave en mosaik af hele dette område. I denne sæson regner jeg med at få færdiggjort 4 paneler til mosaikken.

Første del af mosaikken – her er jeg i princippet færdig med at samle data til RGB kanalerne, men givet at det blev optaget under en fuldmåne, skal det tages om hvis muligheden byder sig.

Denne mosaik kommer til at bestå af ca. 48 timers eksponering, da der skal laves fire paneler, som hver indeholder 4 timers eksponering på 3 forskellige filtre.

Næste del af mosaikken – her er alt data blevet hentet, som samlet udgør 12 timers eksponering.

Oriontågen er et kapløb mod tiden – Solen går senere og senere ned, og derfor nærmer orion sig mere og mere horisonten, i takt med at foråret er på vej.

Hvis ikke jeg når at blive færdig med det i år, kan projektet genoptages til efteråret.

Den centrale del af oriontågen, og det tredie panel af mosaikken – her mangler jeg stadigt at optage ca. 5 timer.

Så snart at Oriontågen bevæger sig om bag det store bøgetræ på min grund, går jeg i gang med den næste stjernetåge, som kaldes havmågetågen.

Havmågetågen optaget i H-alpha, 3 timers samlet eksponering.

Havmågetågen ligger tæt på Orion, og derfor kan jeg ikke optage mere end en lille times tid ad gangen, før den også bevæger sig om bag det store træ på min grund.

Når først jeg er færdig med Orion, kan jeg starte tidligere på natten med denne tåge, og på den måde samle mere data pr. nat. For at få et godt billede ud af denne tåge, skal der eksponeres i ca. 15 timer, eller mere.

Den sidste tåge jeg går i gang med, hedder SH2 – 129 og kaldes også for den blå blæksprutte – det er en Brinttåge, med et ekstremt svagt signal af oxygen, som ligner en gigantisk blæksprutte. Heldigvis kan man efter kl. 12 om natten tage billeder af tågen helt ind til kl. 06.00 før det bliver for lyst, og godt det samme – selve blæksprutten kræver mange, mange timers eksponering.

Her ses blæksprutten med en samlet eksponering på ca. 15 timer – Den blå blæksprutte skal optages mange timer endnu, før billedet bliver hæderligt.

Heldigvis kan denne tåge optages næsten året rundt, da den befinder i stjernebilledet Cepheus, og drejer rundt om nordstjernen.

0
    0
    Din kurv
    Din kurv er tomTilbage til butik