“Gennem linsen” torsdag den 17. oktober 2019 kl. 18:00. Foredraget holdes i forbindelse med udstillingen “Rundt om Månen”.
Hvordan tager man et godt billede af Månen? Hvordan tager man egentlig et billede af et himmellegeme, som er 384.000 km væk fra Jorden, og som kan reflektere op til 12 procent af det sollys, som rammer det?
Alle kan tage et billede af Månen i dag. Næsten alle har et kamera i deres lomme. Derfor har mange også oplevet, at forsøget med at tage et månebillede ofte resulterer i en måne, der ligner en 60W-pære, som blot hænger på himlen.
Når man skal tage et godt billede af Månen, kræver det, at man er i stand til at forstørre motivet mange gange for at komme så tæt på Månen som muligt. Desuden skal man have et kamera, som er i stand til at optage tusindvis af billeder i minuttet.
Jeg fortæller i foredraget om de teknikker og det udstyr, jeg bruger for at kunne tage billeder af Månen med meget høj forstørrelse. Jeg fortæller om Newtonian-kikkert-designet, barlow-linser og ækvatorialmonteringen. Der bliver gået i dybden med teknikken ”lucky imaging”, procentvis udvælgelse, wavelets og den efterfølgende samling og billedbehandling. Jeg fortæller desuden om de udfordringer og oplevelser, jeg har haft i forbindelse med mit virke som astrofotograf.