Vandmands stjernetågen! 2021’s første deepsky billede – Tågen menes at være resterne af en supernova eksplosion for ca. 3000 / 30000 år siden.

Øverst i midten af tågen er der en lille neutronstjerne som menes at være resultatet af denne supernova, da stjernetågen bevæger sig væk fra den med 800,000 kilometer i timen!

Tågen er ca. 70 lysår i størrelse, og befinder sig omtrent 5000 lysår væk fra jorden. Denne stjernetåge har jeg taget billeder af mange gange, men dette er det første som jeg har taget i narrowband.

Den har meget kraftigt signal på både Hydrogen-alpha og Svovl II bølgelængderne, men Oxygen III er stort set ikke til stede. Derfor fremtræder tågen også meget gylden, næsten uden nogle blå toner.

Vejret har som de fleste nok er klar over, været rigtig dårligt i rigtig lang tid, og derfor har det været stort set umuligt at gøre dette billede færdigt. Jeg gik i gang med billedet i starten af december, og er netop i skrivende stund blevet færdig med det.

Altså har det taget næsten to måneder at samle data på. Den samlede totale eksponering er 12½ timer:

5.5 timer H-alpha / 4.5 timer S2 / 2.5 timer O3

Normalt ville jeg sigte efter at have lige mange timers data på hver forskellig kanal, men i dette tilfælde var signalet så svagt på O3 at det ikke kune betale sig, og derfor gjorde jeg billedet færdigt med de data jeg fik samlet sammen.

Lad mig høre din mening!

0
    0
    Din kurv
    Din kurv er tomTilbage til butik